Geschiedenis

Geschiedenis

 

De Peelhistorie herleeft zoals we die vandaag de dag kennen is begonnen in 1995. Het jaar van oprichting. Een jaar daarvoor gingen bij een aantal mensen het idee op om een oogstfeest te gaan organiseren wat zijn weerga niet kent. Een gezellig en mooi evenement voor zowel de deelnemers als ook de bezoekers. Voor deelnemers moest het geen probleem zijn om mee te doen aan het evenement, zij moeten kunnen genieten om hun hobby tentoon te stellen aan het publiek en er in volle enthousiasme over vertellen tegen bezoekers. Maar het hoofddoel moest blijven het oogsten van het koren. Om dit alles te verwezenlijken is dit alles begonnen daar op de plaats waar het nu vandaag de dag nog steeds te doen is en wel op Hondsbergweg 4 te Westerbeek.

Het begon allemaal met het dorsen van het koren. Dat is het hoofdthema. Het blijft boeiend om te zien hoe men in vroeger tijden met veel zwoegen het koren maaiden, als eerste met de zicht en later met de zelfbinder of de combine. Hierna werd het of op een mijt gezet of men dorste het. Beide zijn te zien (geweest) op dit evenement. Het verwerken van het graan met de maalmolen of de plet molen. En natuurlijk mag het bakken niet ontbreken. Van het koren dat op deze dag gedorst en gemalen is, wordt terplekken overheerlijk brood of een heerlijke cake gemaakt door onze eigen veldbakker.

Ook zijn er nieuwe activiteiten bij gekomen. Hier moet men denken aan de plaggen hut. Wij zijn op het idee gekomen dat een echt arbeiders huisje niet kon ontbreken op ons terrein. Het moest een huisje worden dat ook op het veld stond ergens in de peel. Na wat speurwerk zijn we op het “peelhuisje” gekomen zoals het er vandaag de dag nog steeds staat. Een klein huisje dat in vroeger tijden hier in de peel stond, waar harde arbeiders in woonden. In deze tijd niet voor te stellen, maar voor die tijd een gezellig huisje waar men alles had om goed te leven. Een Peelhutje dat men gezien moet hebben! Een lust voor het oog!

De keien trek is ook een jaarlijks terugkerende happening geworden. Wij wilden iets gaan organiseren voor de hobbyist met de trekker. Voor het publiek is het veel interessanter om een trekker bezig te zien dan dat ze in een rij staan. Tevens is het voor de hobbyist leuk om zijn of haar trekker eens aan de tand te voelen. Alleen wilde wij het niet met een sleepwagen doen, maar moest het origineler. Vandaar dat we uit kwamen bij keien verbonden met een ketting. Nu ziet men wat er gebeurt met de trekker als er steeds meer gewicht achteraan komt. Veel plezier voor zowel de hobbyist als ook de bezoeker!

Vanaf het ontstaan proberen wij ieder jaar met een nieuw idee te komen om het leuk te houden voor zowel de hobbyist als ook de bezoekers. Wij doen er alles aan om er een leuk en goed evenement van te maken. Als U het nog nooit gezien heeft is het zeker een aanrader! Kom dan ook gerust eens kijken hoe het in vroeger tijden ging.

Tot ziens op ons evenement!